Leichhardt House: Construction Update

Leichhardt House: Construction progress We are thrilled with the progress of the addition to this federation cottage and seeing design intentions come to life.  A landscaped central courtyard framed by large windows and doors will illuminate interior spaces whilst inviting nature into the home. With structural components of both floors in place along with the frame of the attic dormer window, the roof top view from the master suite can now be appreciated. Stay tuned for more updates! Leichhardt House: Ground floor slab & retaining walls Aug 04, 2017 | Archive | The ground floor slab of a split-level addition to an existing cottage is coming together.  The light-filled modern extension includes a new kitchen, dining and a living space, which adjoins a landscaped central courtyard and rear garden, harmoniously uniting the inside and outside. We are excited to see this family home come to life! Leichhardt House: Demolition commences Aug 04, 2017 | Archive | The demolition process is officially underway for an upgrade to an existing federation cottage in Leichhardt’s Heritage Conservation Area. With consideration to its existing character, this Federation cottage required the careful removal of the rear part of the cottage, to maintain its original facade and its traditional...

Centennial Park Granny Flat: Garden Sanctuary Update

Centennial Park Granny Flat & Garden Sanctuary: Garden Update We are very excited that the Centennial Park studio and garden sanctuary is progressing smoothly. The existing site suffers from a dramatically sloping rear yard, which is both physically and visually detached from the main dwelling. With reference to the garden suburb movement of Centennial Park our proposal uses stepped garden terraces that follows the natural rise in ground level of the site. Through a series of comfortable steps, deep garden beds and seating, a terracing effect is created, allowing the existing principle dwelling to achieve a more integrated connection to the yard. It has also allowed the new studio to maintain an intimate upper garden terrace that is strategically screened by native planting. While both the upper and lower garden maintain a sense of privacy, the varying volumes plant heights of planting allows both dwellings to take full advantage of view sharing principles. By drawing the colour scheme of the new dwelling from the native planting proposed, the new studio recedes into the background of the garden, reducing its visual impact from the existing dwelling. Centennial Park Granny Flat & Garden Sanctuary: DA Approved Feb 18 2016 | Archive | Centennial Park Granny Flat & Garden: View from the main house Centennial Park Granny Flat & Garden: View from upstairs bedroom of the main house Centennial Park Granny Flat & Garden: View from the rear lane Our Development Application for our new Centennial Park Garden Sanctuary is well underway. While the existing site suffers from a sense of detachment between the main house and the dramatically sloping yard, the proposal offers inviting outdoor...

2017 Australian Urban Design Awards Shortlist

2017 Australian Urban Design Awards Shortlist PWA have been shortlisted for the 2017 Australian Urban Design Awards for large scale policies, programs and concepts. Our entry examines Hyper Active Transport (HAT) as the underlying principle for the rapid decarbonisation of a world under threat by climate change. HAT is the integration of active (slow) modes of transport with hyper (fast) velocity platforms that are fit for purpose, based on size and distance required to travel. It allows for slow moving, highly liveable centres to be easily accessed by fast public transport. By reducing reliance on cars and planes it confronts the crisis facing our region. See our shortlisted Hyper Active Transport: A Road to Rapid Decarbonisation.  See the full shortlist...

Newtown House: Construction Update

Newtown House Update: Construction Progress The construction process is underway for the alteration and addition of our Newtown cottage. Located in a Heritage Conservation Area, the two-storey addition to this Victorian era dwelling will transform it into a modern and spacious family home all while maintaining the integrity and charm of the streetscape.   Newtown House Update: Slab Pour Jun 26 2017 | Archive |   Newtown House Update: Demolition Jun 1st 2017  ...

Leichhardt House: Construction Update

Leichhardt House: Ground floor slab & retaining walls The ground floor slab of a split-level addition to an existing cottage is coming together.  The light-filled modern extension includes a new kitchen, dining and a living space, which adjoins a landscaped central courtyard and rear garden, harmoniously uniting the inside and outside. We are excited to see this family home come to life!   Leichhardt House: Demolition commences Aug 04, 2017 | Archive | The demolition process is officially underway for an upgrade to an existing federation cottage in Leichhardt’s Heritage Conservation Area. With consideration to its existing character, this Federation cottage required the careful removal of the rear part of the cottage, to maintain its original facade and its traditional...

Centennial Park Estate: Garden Progress

Centennial Park Estate: Garden Progress     Its been almost two years since the completion of the Centennial Park Estate, and we are happy to see the gardens thriving more with each passing season. Inspired by Japanese view sharing principles, we took advantage of the site’s proximity to leafy Centennial Park, with an intension to borrow views from the park and beyond. The extensive planting blurs the boundaries between the front yard and its surroundings, creating an extension of the suburb’s garden feel. Towards the back, we opted for a modern garden with hints Japanese inspired details, while allowing for plenty of entertaining and landscaping space, working harmoniously with the family pool....

Castle Cove House: DA Underway

Castle Cove House: DA Submitted Courtyard view from tea-room   We are very excited to have recently submitted a new Development Application for our Castle Cove House. Our clients came to us with a uniquely sloped site, and with a desire to take advantage of the northernly aspect as well as bushland and water views. The result was a generous dual winged estate, with expansive living and family spaces, large enough to accommodate the family and its guests. In addition to PWAs commitment to environmentally sensible design principles, Castle Cove House was also required to address the challenges of Willoughby Council’s E4 Environmental Living Zone principles. Recognising the significance of Willoughby’s natural landscape, we created a series of multi-levelled landscaped courtyards and gardens, emphasising strong relationships to the internal living spaces. This allowed us to ultimately achieve four storeys of living and dormitory spaces, terracing down the natural slope of the sandstone escarpment, while preserving significant rock formations. With native landscaping within the courtyards and gardens, the building blends seamlessly with the natural landscape of the site, creating the perfect balance for both clients and council....

Leichhardt House: Alts & Adds Tender Line-Up

Leichhardt’s Heritage Charm Concept Perspective Concept Elevation Concept Section Working model Our clients came to us seeking out a solution to add light and warmth into their small cottage home. Full  of historical gems such as stained glass windows and ornate doors, we worked with our clients to reimagine a new space, which recycles and reincorporates the traditional features of the old, into their light filled and airy extension. We are busily lining up builders to tender with the anticipation to commence construction mid this year. In the meantime, we are also working with the clients in their selection of fittings and finishes that suite their modern bohemian vibes.    ...

Newtown House: Construction Update

Newtown Heritage Addition View from rear garden View from street Interior views to garden Working model Working model The construction process is officially underway for the much needed upgrade to an existing cottage in Newtown’s Heritage Conservation Area. Requiring more space and light, we worked with our clients to create a comfortable family home, with enough space for the growing family to entertain and...

Dulwich Hill Oriental House Warming

Dulwich Hill House: Completion   Before: Previous Extension After: New Addition Before: Exterior New Addition New Addition New Exterior Details New Bathroom Existing House Restoration Existing House Restorations Landscaped Garden Landscaped Garden The Dulwich Hill House renovation is complete! Our clients came to us in late 2015, needing a design solution for their property in Dulwich Hill’s Heritage Conservation Area. The existing a Federation style brick house had seen an unsympathetic rear extension, which was detached from the client’s Japanese inspired garden. The existing brick house boasted traditional gallery like proportions, with high ceilings and ornate details. With this in mind, we created an extension, which maintained the home’s high ceilings and space proportions, and juxtaposed it with a light and contemporary feel. To celebrate the landscape as a visual feature, the new addition uses a series of horizontal windows and openings, creating a panoramic view of the garden....