Colloray Environmentally Sustainable Design

Colloray Environmentally Sustainable Design

a quirky ecological conversion of a 1920′s Queenslander

 

Like many other clients, Wendy and Brendan came to us with a myriad of ideas for alterations and additions to their home that they couldn’t collage together. We sought to bring these dreams to reality, and have collectively created something quite unique.

The house began as a traditional two room Queenslander, with wrap around verandahs. By the time our clients had purchased their home the verandahs had been enclosed and a lean-to bathroom and laundry added. Wendy really loved the essence of the original building and it became part of our brief that the alterations should retain and enhance its character. Brendan also wanted to preserve the old house, but wanted to adapt it to make it environmentally sustainable. Brendan, a surfer and a Sydney boy, also wanted to focus the house on the magnificent view of the sea, and Melbourne girl Wendy wanted to appreciate the garden.

The first step we took was to remove the inappropriate lean-to buildings. The house gradually evolved, the new additions engulfing the old and creating a symbiotic relationship between the two. Existing verandahs were widened and opened out so that they became pleasant and useable rooms in their own right, with another layer of verandahs added facing the sea. The front of the house was opened out to the garden, and a pergola added, wrapping around the yard and providing a connection between the two. Utility elements such as a bathing tower, a kitchen turret and a gabled entry jut out of the basic structure in reference to traditional embellishments of the Queenslander. Sustainability steps taken included the use of Radcon timbers and other environmentally friendly building materials. At one stage installing a composting toilet was even considered, but implementation was still beyond the relevant authorities at the time.